Links


Collecties en archieven Utrechtse kunst(enaars)

Centraal Museum Utrecht
Omvangrijke collectie aan Utrecht gerelateerde kunst. Beheert de archieven van Gerrit Rietveld, Cris Agterberg en Erich Wichman en beschikt over een exemplaar van Archief Theo van Doesburg in microvorm. De bibliotheek beschikt over documentatie (boeken, catalogi, tijdschriften- en krantenartikelen) over o.a. Utrechtse kunstenaars. Te raadplegen op afspraak in het informatiecentrum van het museum. 

Collectie Utrecht
Beeldmateriaal en teksten van en over Utrechtse voorwerpen, monumenten en (cultuur)landschappen, afkomstig uit Utrechtse musea, archieven, historische verenigingen en archeologische instellingen. Ook zijn Utrechtse objecten opgenomen die elders worden bewaard.

Kunstuitleen Utrecht
De Kunstuitleen Utrecht beheert een grote collectie kunstwerken van hedendaagse kunstenaars, waaronder veel kunstenaars uit Utrecht. De collectie is te bekijken via de eigen databank of via Artstart.

Museum Catharijneconvent

Museum Dirkje Kuik

Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland (SKKN)
Documenteert de verborgen collecties (kunst)voorwerpen en historische objecten in kerken, kloosters en andere religieuze instellingen in Nederland. De SKKN werkt samen met de SKU om archieven van kerkelijke kunstenaars een goed thuis te geven.

Universiteitsmuseum

Het Utrechts Archief (HUA)
Het Utrechts Archief verzamelt, beheert en presenteert een rijke en omvangrijke collectie aan archieven, bibliotheek- en beeldmateriaal over de provincie Utrecht, de steden, dorpen en hun inwoners aan een breed publiek. Op het gebied van beeldende kunst beheert HUA o.a. de archieven van het Centraal Museum, Hedendaagse Kunst Utrecht, Genootschap Kunstliefde en Vereniging Voor de Kunst.

Kunstliefde
Een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland, gevestigd in de binnenstad van Utrecht.

Volksbuurtmuseum Wijk C
Het Volksbuurtmuseum Wijk C verzamelt, beheert en exposeert gebruiksvoorwerpen, beeldmateriaal (foto's) en literatuur over Wijk C. 

Overige Utrecht

FOTODOC

Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht

Landschap Erfgoed Utrecht

SABINE (Stichts Algemeen Bibliografisch Netwerk)
Bibliografisch gegevensbestand, waarin de titels zijn opgenomen van boeken en tijdschriftartikelen over alle mogelijke aspecten van de provincie Utrecht, waaronder beeldende kunst.

Aorta
Architectuurcentrum Aorta is de 'kritische graadmeter van en de inhoudelijk pleitbezorger voor architectuur in en om Utrecht'. Aorta organiseert daartoe tentoonstellingen, debatten en documenteert de architectuur in Utrecht.

Letterenbibliotheek Universiteit Utrecht
Wetenschappelijke bibliotheek, met o.a. een grote collectie op het gebied van kunstgeschiedenis. Ongeveer 400.000 boeken en tijdschriften staan in open opstelling, de catalogus geeft toegang tot het gehele bezit van de Universiteitsbibliotheek.

Landelijk

RKD
De databases van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) bevatten een schat aan informatie over kunstenaars en kunstwerken. In RKDartists& staan ruim 350.000 namen van kunstenaars, kunsthandelaren enzovoorts.

Database Collectie Nederland MUSIP
Zoeken op onderwerp of op plaats naar collecties in Nederlandse musea.